Duitse Bocht - Reisverslag uit Lauwersoog, Nederland van Derk en Margriet Dijken - WaarBenJij.nu Duitse Bocht - Reisverslag uit Lauwersoog, Nederland van Derk en Margriet Dijken - WaarBenJij.nu

Duitse Bocht

Door: Margriet

Blijf op de hoogte en volg Derk en Margriet

19 Augustus 2007 | Nederland, Lauwersoog

Zaterdagmorgen 18 augustus om 11:00 uur maken we los in Rendsburg en gaan het NOK weer op richting Brunsbuttel. Onderweg lossen we nog even het raadsel van de hangpont op die over het kanaal heen en weer beweegt. JA, er kunnen ook auto’s op, zelfs naast elkaar. Het is prima weer en we vorderen goed, tot we voor het sluizencomplex komen. Het is druk met beroepsvaart en de jachten vullen de gaten op tussen de beroeps totdat de sluis vol is; zodat niet iedereen mee kan. Na een uur dobberen wordt er geschut met enkel jachten en even later varen we op de Elbe. Het is nog een uur voor de kentering zodat we een nog beetje stroom tegen hebben. Na een uur begint het tij ons te helpen en neemt de snelheid toe.
Voor Cuxhaven overleggen we; het weer is goed en het wordt morgen volgens de weerprofeten iets slechter, het is helder en het tij is goed. Als de weerprofeten er iets naast zitten hebben we morgen geen windkracht 5 maar 6 en bouwen de golven zich alleen maar op. Conclusie is duidelijk: dit is het goede moment voor de oversteek, we gaan vannacht door! Opties om eventueel aan te lopen zijn Norderney en Borkum.

Tegen de avond gaat de verlichting aan en stelt Derk vast dat het groene navigatielicht niet werkt. De lamp wordt vervangen en daarmee is dat probleem verholpen, anders hadden we terug gemoeten. Bij Cuxhaven zien we de grote zeilschepen van de Tall Shipsrace en op de kade zijn de daarbij behorende activiteiten te zien. Na Cuxhaven spoelen we met 12 knopen de Elbe uit, dat is echt opschieten. Het koffiezetapparaat gaat aan, eten en drinken voor de nacht worden klaargezet. Daarmee gaan we de nacht in.
We varen op afstand langs de shipping lane. Het is erg druk als we de aanloop voor de Weser en de Jade passeren. Vissersboten met veel lampen zijn aan het vissen. Op afstand zien we het ankergebied waar veel grote schepen wachten en alle lampen aan hebben. Verlichte tonnen en vuurtorens, overal is licht. Bij het passeren van de ingang naar de Jade moeten we uitwijken voor een naar buiten gaande sleepboot die, nauwelijks verlicht, nog het een en ander achter zich aanzeult.

Als we boven de eilanden komen wordt het rustig en passeren we een enkele visser en een aantal zeilboten. Margriet gaat slapen en Derk houdt wacht, maar doet stiekem ook af en toe een oogje dicht. De wind trekt iets aan maar het blijft uitermate aangenaam voor de Duitse Bocht, ook als we stroom tegen krijgen. Op de Duitse waddeneilanden zien we de lampen branden en de vuurtorens zijn al van grote afstand te zien.
Tegen 6 uur wordt het licht en zien we de zon opkomen; Derk gaat nog een paar uur slapen en als we tegen 9 uur het Plaatgat bij Schiermonnikoog invaren hebben we voor de tweede keer stroom mee, zodat we nog even 10 knopen halen.
De sluis bij Lauwersoog staat open en we mogen er nog in als we voor de brug en na de sluisdeur kunnen liggen. Dat past precies en om 11 uur maken we vast in het Noordergat, waar we nog een paar uur gaan slapen. Nu een week pauze, even naar huis om te kijken of het onkruid al tot de dakgoot groeit en de ouders bezoeken.

• 20 Augustus 2007 - 15:51

Leen:

Dan hebben jullie maar weer ruze geboft op die Deutse Bucht.
    Maar welkom in Nederland.

Derk en Margriet

Een ongeveer 4 maanden durende reis door Scandinavië met aan boord een schipper, een opvarende en twee scheepshonden. De schipper doet wat alle schippers doen: "schipperen" , de opvarende wordt verondersteld van alle overige markten thuis te zijn en de scheepshonden wachten op de eerste de beste gelegenheid om hun eigen vlag uit te zetten. Sinds twee jaar zijn ook de zeekabouters kapitein "Helgoland Hans" en zijn maat "Deense Willy" aangemonsterd om hun zoektocht naar hun afgedreven 3e maat aan boord van Fisherbuoy voort te kunnen zetten.