Bedankt allemaal!
Door: Margriet
Blijf op de hoogte en volg Derk en Margriet
14 September 2007 | Nederland, Amsterdam
We willen iedereen bedanken voor het meebeleven van deze fantastische tocht, de vele reacties, telefoontjes, mailtjes, QSO’s, SMSjes en bezoeken. Dat maakte het allemaal extra leuk en de site met meer dan 8000 pageviews heeft blijkbaar in een door ons niet verwachte behoefte voorzien. Fantastisch, we hebben een geweldige tijd gehad!
Een speciaal woord van dank voor degenen die dit mede mogelijk hebben gemaakt:
• De medewerkers van Jachtwerf Rietpol in Spaarndam voor de realisatie van de scheepsuitrusting.
• Shiptron in Enkhuizen voor de perfect werkende radiocommunicatie apparatuur.
• Stade voor de 4 maanden onbetaald verlof; is zeker voor herhaling vatbaar!
• Han voor de eventuele eerste opvang van noodgevallen.
• Marie Claire voor het bewaken van het huis.
• Alle lieve mensen onderweg die ons kaarten en boeken geleend hebben om nog beter voorbereid op de plaats van bestemming te kunnen komen
• En tenslotte iedereen die tijdens de laatste etappe geholpen heeft de restjes op te eten of te drinken; soms erg vermoeiend de volgende morgen.
De honden hebben het erg goed gedaan, afgezien van af en toe Scott uit het water vissen; blijkbaar is dat een deel van zijn hondenleven.
Onderstaand een opsomming van informatiebronnen en aandachtspunten.
Weerinformatie
Goede en betrouwbare weerinformatie is van levensbelang en de weerprofeten hadden het er de afgelopen zomer af en toe knap moeilijk mee. Voor weerinformatie hebben we gebruik gemaakt van de gesproken weerberichten op radio en marifoon. Het nadeel is dat de vooruitzichten voor de komende dagen beperkt zijn.
Verder konden we altijd via de zend/ontvanger gribfiles van beperkte omvang opvragen die vooral belangrijk waren om in het onrustige weerbeeld van de afgelopen zomer weergaten te vinden voor langere oversteken, zoals van Gotland naar de Zweedse oostkust, van Finland terug naar Zweden, van Noorwegen naar Denemarken en voor het oversteken van de beruchte Duitse Bocht. Verder konden we indien nodig de RTTY berichten en weerkaarten van de DWD ontvangen.
Eigenlijk was het heel eenvoudig: als het weer goed is kunnen we door en als het weer slecht is zoek je naar berichten die dat ontkennen.
Op plaatsen waar we over internet konden beschikken was vooral www.windguru.cz favoriet, zeker nadat we ontdekt hadden dat de locaties waarvan Windguru de voorspellingen deed via Google Earth te vinden waren. Deze site geeft gedetailleerde en meerdaagse voorspellingen voor windsterkte, windrichting, golfhoogte, golfrichting, temperatuur, bewolking en regen. Ook grotere bestanden van gribfiles met meer informatie pakten we dan mee. Verder uiteraard de standaard weersites zoals: http://www.weather.com en http://www.weeronline.nl. Een leuke site met gecomprimeerde informatie voor bepaalde gebieden is http://kortweer.filo.nl
Omdat het niet overal mogelijk was een memory stick aan de PC te koppelen hadden we de links op de PC, op een stick en op papier beschikbaar. De van internet verzamelde informatie plakten we meestal in een word document. Met deze werkwijze konden we in internetcafé’s of bibliotheken snel veel informatie verzamelen en later rustig bekijken en analyseren. De meerdaagse vooruitzichten hebben ons goed geholpen om te voorkomen dat we dagenlang ergens verwaaid moesten liggen in afwachting van beter weer. Dit spelletje met het weer is overigens een leuk spelletje!
Het was geen heerlijke zomer, maar we hebben over het algemeen goed vaarweer gehad; niet te warm en niet te koud met af en toe een buitje om het zout af te spoelen. Korte broek en BBQ hebben te weinig dienst kunnen doen, maar voor dikke truien en regenpakken geldt gelukkig hetzelfde. We hebben het heel erg getroffen in vergelijking met het weer in Nederland.
Havens, anker- en aanlegplaatsen
En leuke link met haven informatie (even mee leren werken) van nagenoeg de hele wereld is www.marinas.com. De foto’s geven goed aan hoe een haven er uit ziet. Zowel in Denemarken als in Zweden zijn bij de havenmeesters gratis boeken met haveninformatie beschikbaar.
Voor ankerplaatsen is de beste informatie ter plaatse in boekvorm beschikbaar; in Nederland vind je deze informatie niet. Er zijn/worden een aantal goede boeken uit het Zweeds in het Engels vertaald. Voor Noorwegen hadden we boeken met naast de Noorse tekst de Engelse tekst. Veel kaarten en boeken hebben we voor en tijdens de reis kunnen lenen.
Hoewel we door velen gewaarschuwd waren voor drukke en kleine havens hebben we dat heel anders ervaren. Een (te) zwaar hekanker was beschikbaar maar hebben we gelukkig (hoe krijg je zo’n gevaarte weer aan boord?) nergens hoeven te gebruiken. Altijd was er een plaatsje (vaak het mooiste plekje) voor ons beschikbaar, meestel aan een kade of kopsteiger. We hadden nergens vooraf gereserveerd.
Links van zeilers die we onderweg ontmoet hebben
De route
De totaal afgelegde afstand is 2338 zeemijlen oftewel 4330 kilometers. Het grootste deel daarvan is op de motor of motorzeilend afgelegd; het dieselzeil heeft 350 uren gewerkt. Er zijn ruim 60 plaatsen bezocht. We hebben meer dan 40 verhalen op de site gezet.
De route en de meeste plaatsen zijn (nog tijdelijk) te zien via onderstaande links:
1. http://www.findu.com/cgi-bin/winlink.cgi?PA0DVD
2. http://www.pangolin.co.nz/yotreps/tracker.php?ident=PA0DVD
3. http://www.positionsreport.de/php/enterTrack.php?callSign=PA0DVD#
4. http://srv1.intermar-ev.de/demisMap/yacht_info/getShipInfo.php?MyCallSign=PA0DVD
5. http://www.sailwx.info/shiptrack/shipposition.phtml?call=pa0dvd
6. http://www.winlink.org/positions/PosReportsDetail.aspx?callsign=PA0DVD
Verbeterpunten
1. Handig zouden kaarten of een elektronisch systeem met een index geweest zijn, om plaatsnamen terug te kunnen vinden in de kaart. Het was soms lastig om Zweedse en Noorse plaatsnamen op de waterkaarten terug te vinden.
2. Een hanteerbaarder hekanker (Fortress?)
14 September 2007 - 21:39
Nel :
Ook van onze kant heel hartelijk bedankt voor het feit dat we via de compu met jullie mee mochten reizen.Het was erg leuk te weten hoe het jullie verging en we zullen alle info die jullie geschreven hebben zorgvuldig bewaren voor het geval dat wij ooit nog eens die kant opgaan.
Ook het fisherweekend vonden we zeer geslaagd en de hulp die wij kregen fantastisch. We kijken al weer uit naar het feestje in November.
Groeten van Flip en Nel -
15 September 2007 - 06:01
Anko & Silvia:
Leuk om de avonturen van de fisherbuoy en bemanning te kunnen volgen via deze site en de andere genoemde links.
En nu weer terug naar de dagelijks sleur? Of een nieuwe reis voorbereiden?
Anko & Silvia -
15 September 2007 - 08:17
Roel J.:
Fijn, dat jullie weer heelhuids thuis gekomen zijn.
Vroeg me af of wij ook zo'n tocht kunnen maken! :)
Betreffende de Fortress. Ik heb er een als bijzet anker. Wanneer het zich zet is het heel erg goed.
Echter bij bepaalde grondgesteldheid b.v. met veel waterplanten komt het door het gewicht maar moeilijk op de bodem.(eigen ervaring) 30 meter lijn waarvan de eerste 10 meter met loodlijn. Ook op water met stroom wil dat het geval zijn.(Bron Bayliner owners club BOC). Maar qua gebruiks comfort niet te evenaren. Prijs erg hoog. -
17 September 2007 - 20:07
Jaap En Maddy V.d.We:
Derk en Margriet, welkom thuis na zo'n mooie en enerverende reis. De verslagen zijn prachtig en mooie foto's. Dit is de moeite waard om de winteravonden te vullen en nogmaals met jullie mee te genieten -
20 September 2007 - 20:56
Pa1sl / 9h20:
De verhalen en foto's zijn als naslagwerk te bestellen in boekvorm. Heb ik met mijn dochter's reisverslagen ook gedaan. Zie hier linksboven bij Album.
Derk, Margriet, ik heb genoten. 73 de Ton