Noordwaarts! - Reisverslag uit Gedser, Denemarken van Derk en Margriet Dijken - WaarBenJij.nu Noordwaarts! - Reisverslag uit Gedser, Denemarken van Derk en Margriet Dijken - WaarBenJij.nu

Noordwaarts!

Door: margriet

Blijf op de hoogte en volg Derk en Margriet

31 Mei 2007 | Denemarken, Gedser

Zaterdag 27 mei komt Leen ons begroeten als bewijs dat hij ons heeft ingehaald met in zijn kielzog Paul en Carla en de Maya II met Markus en Maya. Het is druk in Rendsburg en de kade met oude pakhuizen waar je prima aan kon leggen is veranderd in een nieuwe kade zonder pakhuizen en er geldt een aanlegverbod. Alles moet dus in de jachthaven die wel vergroot is. Het is een komen en gaan van schepen op doorreis richting Denemarken.
Zondag rond de middag vertrekken we voor het laatste stuk Kieler Kanaal en via de sluis van Kiel-Holtenau gaat het naar Laboe aan de Friedrichsorter Enge onder de Kieler Bocht. Op het kanaal is het druk en moeten de zeeschepen op elkaar wachten. Groot en klein vaart hier keurig met elkaar op. Bij de sluis is het een uur wachten omdat er eerst nog een zeeschip door de jachtensluis gaat. De wind is gaan liggen en de zon laat zich weer zien. De laatste mijlen gaan op het dieselzeil. We genieten van een uitstekend door Tiny klaargemaakt diner en dan is het al snel weer bedtijd.

Maandag 2e pinksterdag gaat het in de loop van de morgen naar Heiligenhafen. Er liggen een aantal lage drukgebieden die zich langzaam verplaatsen; de weerverwachting is toenemende wind vanuit het NO, we vertrekken met windstil, triest weer met matig zicht. Met Fred en Tiny van de "Magneet" is de afspraak dat we op eigen kiel en tijden varen en elkaar in de volgende haven weer treffen. We varen door militair oefengebied, maar de havenmeester heeft ons ervan overtuigd dat er vandaag geen
schietoefeningen zijn. Dit is ook een oefengebied voor onderzeeboten.
De weerverwachting voor de komende dagen komt binnen en voor 31 mei 00.00 uur hebben we nog steeds te maken met een lagedrukgebied, vanuit Rusland komt een hoge drukgebied en hopelijk zitten we daar komend weekend midden is.
Heiligenhafen is een klein plaatsje met een oud centrum. In de oude haven liggen de schepen om een dagje mee te gaan zeevissen. Na 2 dagen hebben we het hier wel gezien. Dinsdag gaan de honden naar de dierenarts voor een laatste stempel en daarna moeten ze binnen 10 dagen bij de Zweedse douane zijn.

Voor de HAM vrienden: contacten op 80m lukken niet altijd met S9 ruis van
elektronische apparatuur in jachthavens. Airmail gaat goed op 10 Mhz via PMBO stations IV3XHR en LZ1PKS. Voorlopig als het uit komt QRV op 3.655 rond 21:00 UTC. Frans, 3.640 lijkt geen goede keuze voor een vroeger tijdstip vanwege sterke RTTY signalen.

Woensdag proberen we tussen het hoge en lage drukgebied de wind naar het oosten te pakken en weer een volgende etappe af te leggen. Helaas gaat het hogedrukgebied uit Rusland onder ons door, maar we profiteren wel van de
wind die daaruit komt.
En jawel, de planning klopt als we woensdagmorgen vertrekken. Met een matig
windje zeilen we onder de brug naar Fehmarn door en zien even later aan
bakboord de vuurtoren "Staberhuk" van Fehman. De barometer gaat snel omhoog. Nog ruim 23 mijlen om de Mecklenburger Bucht over te steken naar de aanloopton van Gedser op het Deense eiland Falster. De stuurautomaat doet het werk, de watertemperatuur is 13 graden en hoewel de zond schijnt is het windje nog koud. Halverwege de oversteek ontwijken we nog
een partij boomstammen, uitermate goed bruikbaar voor de open haard, waarschijnlijk overboord geslagen van een zeeschip Dan gaat het 2 uur langs
een groot windmolenpark met 54 windmolens die de Denen in zee gebouwd
hebben. De Duitse courtesy vlag aan de stuurboordzaling gaat naar beneden
en de Deense gaat omhoog; we zijn in Deense territoriale wateren. Aan het
eind van de middag maken we vast in Gedser en zijn we in Denemarken!

• 31 Mei 2007 - 14:49

Claire:

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Hoop dat jullie er een fijne dag van hebben gemaakt!

Hele dikke kus, Claire

• 31 Mei 2007 - 15:36

Debbie:

Hoi Grietje,
    Van harte proficiat lieverd met je verjaardag. het gebak houden we wel tegoed! :)
    Een fijne dag met Dirk, doggiez en vrienden. kuz en knuf dep x

• 31 Mei 2007 - 16:39

Hanny & Roel:

Van harte gefeliciteerd metje verjaardag!
    Maak maar een lg steeds jammer, dat we elkaar niet in Schellingwoude konden treffen. Maar wij hadden reeds zoveel vloeibaars achter de kiezen, dat het onverantwoord was voor beide om achter het stuur te kruipen. Maar jammer blijft het! Verder heel erg leuke berichten! En vooral een prettige verjaardag. Groetjes uiteraard ook aan Derk.

• 31 Mei 2007 - 17:04

Violette:

ER IS ER EEN JARIG HOERA HOERA, DAT KUN JE WEL ZIEN DAT IS ZIJ!!!! DAT VINDEN WIJ ALLEN ZO PRETTIG JAJA EN DAAROM ZINGEN WIJ BLIJ, ZIJ LEVE LANG HOERA HOERA, ZIJ LEVE LANG HOERA HOERA, ZIJ LEVE LANG HOERA HOERA!!!!!! HIEPERDEPIEP HOERA Dikke kus

• 31 Mei 2007 - 21:18

Wim& Veronique:

Hé Grietje !!! Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Neem maar een lekker wiskasje en geef die grijze postduif er ook één. Geniet met volle teugen van je mooie verhalen. Bewaar allees om later te publiceren op de site. Knuffie voor de hondekoppen en houd je haaks. Goede reis en tot schrijfs !!!!!

Liefs, W&V

• 31 Mei 2007 - 21:56

Frans En Nel:

hoi magriet
    We wisten niet dat je jarig was maar willen je toch nog van harte feliciteren en wensen je nog vele gezonde jaren toe,samen met Derk en de kinderen.We genieten van de reisverhlen van jullie en zo te merken is alles oke. De hartelijke groeten van uit culemborg nel en frans.

• 01 Juni 2007 - 08:11

Nanny En Jack:

Margriet(en uiteraard ook Derk)

Sorry voor de late reactie, maar nog van harte gefeliciteerd en vele gezonde jaren.
    De hartelijke groeten vanuit Cothen.

Nanny en Jack.

• 01 Juni 2007 - 11:10

Karel:

Als ik dit allemaal lees krijg ik echt zin om ook te gaan varen, helaas niet zoveel tijd. Maar goed weekendjes dan maar. Van harte gefeliciteerd nog met je verjaardag, en nog een fijne tocht verder.

Groeten, Karel