Aankomst in Zweden
Door: margriet
Blijf op de hoogte en volg Derk en Margriet
01 Juni 2007 | Zweden, Gislövs Läge
De wind is koud en de zeewatertemperatuur is hier 11 graden. Als de water temperatuur in dit tempo blijft dalen dan gaan we nog ijs zien. Toch laten we dat vooral maar liever aan Jean Luc over. Het water wordt al helderder en krijgt al een beetje een blauwe kleur. Omdat Margriet jarig is brengen we de avond met Fred en Tiny door in het enige restaurant wat open is en eten daar lekkere scholletjes. De eigenaar trakteert ons op aquavite, een Deense lekkernij, waarvan Fred zegt dat hij het morgen ook aan boord heeft. Dat moeten we dus even onthouden. Al met al een aparte en geslaagde verjaardag!
Nu we de kleinere plaatsen bezoeken blijkt hoe rustig het nog is. De schepen liggen in de marina’s te wachten op de vakanties van de bemanning en in het kleine haventje hier hebben we een complete steiger om langszij aan af te meren. Van de drie restaurants die er zijn, is er maar één geopend, eenvoudige keuze dus. Klintholm is een klein dorpje met aan de haven vakantiehuisjes. Er is verder een kleine supermarkt en een bank. In de haven liggen een aantal vissers. Mön is een mooi eiland met strand, bos en vlakke stukken.
Vrijdagmorgen is het windstil, stralende zon en vlakke zee. We gaan de oversteek maken naar Zweden een afstand van zo’n 35 mijlen. Onderweg de dagelijkse routine van honden uitlaten, eten, stofzuigen, afwassen, koffiedrinken, was draaien, route uitzetten, navigeren, kleine klusjes, boekje lezen, etc. Ja, het is best heel veel en best zwaar allemaal; we moeten nodig weer een dagje rust nemen binnenkort.
De oversteek gaat naar Gislövs Läge, de jachthaven 3 mijlen ten oosten van Trelleborg. Daar zou een douane kantoor moeten zijn voor een stempel in de paspoorten van de honden. Trelleborg is vooral een veerhaven waar veel grote ferry’s aan en afmeren; ze hebben daar niet zoveel behoefte aan passanten en daarom kiezen we voor de jachthaven die er naast ligt. Omdat we aan het eind van de middag aankomen, hopen we dat de douaniers zich al hebben ingesteld op het weekend en ons verder met rust zullen laten.
De zee is vlak en we zien in de verte dat de smog van ferry’s in de lucht blijft hangen. Al snel passeren de ferry’s ons en we houden ze op een flinke afstand om de hekgolven te ontlopen.
Nadat we de gastenvlag nog hebben gewisseld leggen we tegen het eind van de middag aan in Gislövs Läge. Als we de douane hebben geïnformeerd over onze plannen verloopt het verder volgens plan; hij wil de paspoortnummers van de honden weten en daarmee is de zaak afgehandeld. Welkom in Zweden!
03 Juni 2007 - 20:09
PA0VYL:
Dr. Derk,
Volgens info PA0AER is het vakantienet onder leiding van PA0BWX (Ben) iedere dag QRV op 7,087 MHz om 10.00 - 17.00 en 21.00 local time en op 14,292 MHz om 11.00 local time.
Goeie vakantie gewenst.
73,
Cor, PA0VYL.
04 Juni 2007 - 11:46
Monica:
We wensen jullie heel veel zeilplezier en liefs aan mn ouders (tiny en Fred)
Wat leuk om een foto van "onze" boot te zien!
Groeten uit zwitserland.