De honden
Door: Derk
Blijf op de hoogte en volg Derk en Margriet
02 Augustus 2007 | Noorwegen, Larvik
Mocht er een hond overboord gaan dan gaat hij zwemmen en hebben we een stok met een haak om hem weer aan boord te hijsen, dit is nog nooit gebeurd. Bij slecht houden we de honden altijd binnen. Terug naar de kademuur, daar zitten de honden in het tuigje aan een lijn die bovenin de mast vastzit en een tweede stuurlijn naar de wal. Op die manier kunnen we ze omlaag of 15 meter omhoog hijsen en met de stuurlijn aan de wal trekken we ze op het droge. Gaat zonder problemen en ze weten inmiddels goed hoe het werkt. Heel simpel (weten we allemaal nog van thuis) niet op tijd thuis is geen eten.
Als we ergens voor anker liggen is de bijboot het transportmiddel; je kunt de honden geen groter plezier doen! Ze springen zonder hulp in en uit de bijboot, of het nu op een steiger is of op de boot. Daarin zijn ze, nadat het een paar keer fout ging in het begin, in de afgelopen maanden buitengewoon bedreven geworden.
Gaat het wel eens mis? Ja, natuurlijk wel en altijd op momenten dat je het niet verwacht. Ze schatten een afstand fout in en springen tussen wal en schip, leren ze overigens snel van en komt steeds minder vaak voor. De meeste (bijna) ongelukken met schepen en bemanningen gebeuren bij aanleggen en afvaren, dat geldt tot dusver ook voor de honden. Ze weten redelijk goed wanneer ze wel of niet moeten springen en doen het dan dus ook niet. Verder heeft een aardig vrouwtje op de wal bij het aanleggen altijd een grote aantrekkingskracht (wie herkent dat niet) en helpen enige vermanende woorden soms. Scott maakt echter zijn eigen keuzes en dan is het te laat als hij kans ziet die uit te voeren. We hebben de lachers dan altijd op onze hand. We hebben na de ontsnappingen van Scott een lijn waar hij aan vast zit als we aan de wal liggen en daarmee houden we hem tot nu toe onder controle.
Om de conditie van de honden op peil te houden passen we de volgende truc toe. We gooien een tennisbal weg en laten die terugbrengen; voor Scott is dat bij voorkeur in het water, Maatje vindt water alleen maar prettig tot zijn buik en als hij het echt warm heeft. Tegen teken dragen ze een extra band, maar iedere week moeten we toch wel een aantal teken verwijderen. Het eten voor de beesten is simpel, we hadden 4 zakken van 20 kilo hondenvoer onder de vloer liggen en ze beginnen morgen aan de 3e zak.
Door het opvallende schip, de speciale ligplaatsen die we steeds weer krijgen en de beide honden hebben we meestal veel bekijks en horen we te vaak dat we ergens gesignaleerd zijn. Als we op Helgoland liggen weten ze dat vanuit Duitsland te melden; als we voor het zomerpaleis van de Noorse koning voor anker hebben gelegen horen we dat later via de mail weer terug van een Amerikaans schip omdat de moeder van kennissen van kennissen daar ook een zomerhuis in de buurt heeft.
02 Augustus 2007 - 16:27
Violette:
Geef ze maar een knuffel van me! Dikke kus