Aanloop naar Stockholm - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Derk en Margriet Dijken - WaarBenJij.nu Aanloop naar Stockholm - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Derk en Margriet Dijken - WaarBenJij.nu

Aanloop naar Stockholm

Door: Derk

Blijf op de hoogte en volg Derk en Margriet

18 Juni 2007 | Zweden, Stockholm

Nadat we gisteren waren uitgeslapen was het tijd om Nynäshamn te verkennen. Nou daar waren we snel mee klaar, weinig bijzonderheden. De jachthaven is groot en rond de haven zijn een aantal kleine winkeltjes, waarbij de viswinkel opviel door het geweldige aanbod. De wind wakkerde weer aan en alle stootkussens moesten naar één kant. We zijn blijven liggen en hebben alle tijd genomen om de volgende etappe voor te bereiden. De Zweedse kaarten zijn toch wel anders dan bij ons en de volgende etappe gaat echt tussen de scheren door naar boven; even tussendoor uitzoeken is er nu niet meer bij. We besluiten dat de volgende etappe naar Daralö gaat, ongeveer 20 mijlen verder. We kiezen een haven waar de kans groot is dat we aan langs een steiger kunnen afmeren zonder hekanker. De stootkussens krijgen het zwaar te verduren en we moeten ons vasthouden als we door de boot lopen. Ton je grote bal doet het uitstekend, nogmaals bedankt! Het is een komen een gaan van ferry’s en vrachtschepen. Wat verder opvalt is dat de Zweden met hun motorboten alleen maar hard varen op het relatief vlakke water. Tot ver in de haven doorscheuren met flinke hekgolven is blijkbaar geen probleem. In Nederland zou dit een aanleiding voor rotte eieren en tomaten kunnen zijn. Roel, je Bayliner zou zich hier zeker thuisvoelen! Bij de havenmeester krijgen we toegang tot internet en kijken de weersvoorspellingen nog eens goed na. Morgenvroeg nog slecht en dan minder wind en opklaringen. Plan is om morgenmiddag te gaan.

Zondagmorgen 17 juni is het nog steeds slecht, maar in de loop van de middag neemt de wind af. Een Duitser ziet zijn kans schoon en vaart meteen naar een betere plaats; hij vertelt hoe slecht hij het de afgelopen nacht heeft gehad aan boord. Van opklaringen is geen sprake, maar omdat de wind is afgenomen besluiten we te gaan.
De tocht voert ons tussen de scheren door met een miezerige regen en dus weinig zicht. De radar staat aan en schepen zien we pas echt als ze binnen 2 mijlen afstand komen. Vanachter de scheren komen ze ineens tevoorschijn, zo ook een grote veerboot die uit het niets komt opdagen. Het gaat allemaal voorspoedig en een paar uur later leggen we aan in Daralö, keurig langs de steiger zoals gepland. Het is jammer dat het zicht zo slecht was, we hebben daardoor niet kunnen genieten van het uitzicht. We troosten ons met het idee dat er in de scheren rond Stockholm meer dan 12.000 eilanden liggen en we zullen er nog wel een paar zien. Na het eten verkennen we het dorpje; klein maar leuk. Een van de stootkussens die door al het geweld lek is geraakt laten we hier in een container achter.

Maandag gaan we door de scheren naar Stockholm. Een hele leuke tocht tussen eilanden door waar steeds weer iets anders te zien is. We passeren 59 graden noorderbreedte en de route gaat zowel via groot en diep water als door ondiep (3 meter) en nauw vaarwater. Plaatjes zeggen meer dan woorden. Aan het eind van de middag leggen we aan in de Wasahaven, waar Hetty weer de lijntjes aanpakt. Na een korte verkenning is het tijd om te eten, waarna we koffiedrinken op de “Wijsneus” van André en Hetty. Zij zijn hier al een paar dagen en vertrekken morgen weer. Wij blijven een paar dagen in Stockholm om het een en ander te gaan bekijken. So far so good.

• 19 Juni 2007 - 16:45

Anko:

Wat zijn scheren? Voor mijn luifel heb ik ook scheerlijnen?
    Graag rekening houden met de landrotten.

Veel plezier, Anko & Silvia

• 20 Juni 2007 - 04:16

Roel:

Hoi,

Blij, dat alles goed gaat.vind het heel erg leuk om jullie te volgen. Krijg er de kriebels van. Er zijn inderdead wel een aantal leden lid van de Bayliner owners club, BOC. Boot op de foto is geen Bay. Hier is het ook heel wissel vallig. de Te Rapunga ligt momenteel in de loods en krijgt anti-fouling. verwacht haar vrijdag weer in het water te hebben. Heb zelf goede herinneringen aan Stockholm. Ooit gesproken met 2 Zweedse millionairs, beneden bij het grote schaakbord niet ver van het Paleis.
    Moeten wel heel erg rijk geweest zijn, waren stom en stom dronken maar wel aardig, gezien de prijzen van de alcoholische versnaperingen. Heb daar ergens in de buurt perfect traditioneel Zweeds gegeten,zure haring in een soort room sauce met een gekookte aardappel, heeft iets te maken met de wende of zo.
    groetjes,

Roel

• 20 Juni 2007 - 17:17

Ineke En Wim:

Hallo Margriet en Derk,
    We lezen met plezier jullie verslag, we herkennen veel, we zijn twee maal in Stokholm geweest, eenmaal jullie route en eenmaal via het Götakanaal. We hebben en andere boot gekocht, een Oostvaarder 1200, de romp lijkt op die van een Fisher, we mogen op zee varen. Morgen hopen we te vertrekken voor 5 weken en kunnen dan jullie verslagen niet zo regelmatig lezen. We wensen jullie veel vaarplezier in de Scheren. Wij vonden dat super. Gaan jullie ook naar Finland? Dat vond ik echt fantastisch!
    Hartelijke groeten en tot horens, later.

Derk en Margriet

Een ongeveer 4 maanden durende reis door Scandinavië met aan boord een schipper, een opvarende en twee scheepshonden. De schipper doet wat alle schippers doen: "schipperen" , de opvarende wordt verondersteld van alle overige markten thuis te zijn en de scheepshonden wachten op de eerste de beste gelegenheid om hun eigen vlag uit te zetten. Sinds twee jaar zijn ook de zeekabouters kapitein "Helgoland Hans" en zijn maat "Deense Willy" aangemonsterd om hun zoektocht naar hun afgedreven 3e maat aan boord van Fisherbuoy voort te kunnen zetten.