Finse scheren - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Derk en Margriet Dijken - WaarBenJij.nu Finse scheren - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Derk en Margriet Dijken - WaarBenJij.nu

Finse scheren

Door: Derk

Blijf op de hoogte en volg Derk en Margriet

25 Juni 2007 | Finland, Helsinki

Het is bewolkt als we wakker worden en na de middag gooien we los en varen tussen de Finse scheren door naar Degerby. Het is erg druk met ferry’s die het vervoer tussen de eilanden verzorgen en uiteraard zijn in de loop van de middag de cruiseschepen weer van de partij. Met ware doodsverachting zien we een zeilboot een veilig heenkomen zoeken als een cruiseschip hem bijna overvaart. Geen toeter en geen waarschuwing op de marifoon; gewoon doorvaren. In de loop van de middag klaart het op er wordt het prachtig weer. We zien een paar viskwekerijen.

Het voordeel van oevers van rotsen is dat de oevers niet afkalven zoals in Nederland; snel en met enorme hekgolven scheuren ze langs. Margriet wil een eigen voorraad rotte tomaten en eieren in gaan slaan. We hebben nog geen Nederlanders gezien in Finland. Aan het eind van de middag vinden we een plekje in de handelshaven naast de veerpont. Dergerby is niet meer dan een gehucht met twee haventjes. Het blijft de hele nacht licht; ja, we weten nu zeker dat het in het noorden niet donker wordt! Ons bioritme is hier nog niet aan gewend en de neiging om laat naar bed te gaan, vraagt de volgende morgen zijn tol.

We overleggen over het weer wat moeilijk voorspelbaar is en het verdere verloop van de tocht. De verwachting voor morgen is nog goed, maar dan krijgen we waarschijnlijk een staart van hetzelfde weer als in Nederland. Het is dan maar afwachten hoelang we daar last van gaan krijgen. We besluiten morgen direct terug te varen naar Zweden en houden Finland nu verder voor gezien.

Hamnews
Verbindingen met de hamvrienden als OH0/PA0DVD gaat nauwelijks op 80 m, de afstanden worden te groot. Een verbinding met PJ4/PA3CNX op Bonaire verdwijnt eveneens in de ruis. Komende dagen weer beter als SM/PA0DVD.

Derk en Margriet

Een ongeveer 4 maanden durende reis door Scandinavië met aan boord een schipper, een opvarende en twee scheepshonden. De schipper doet wat alle schippers doen: "schipperen" , de opvarende wordt verondersteld van alle overige markten thuis te zijn en de scheepshonden wachten op de eerste de beste gelegenheid om hun eigen vlag uit te zetten. Sinds twee jaar zijn ook de zeekabouters kapitein "Helgoland Hans" en zijn maat "Deense Willy" aangemonsterd om hun zoektocht naar hun afgedreven 3e maat aan boord van Fisherbuoy voort te kunnen zetten.